WLJ

Județul Alba e bogat în trasee montane, peșteri și peisaje

Bun venit în
Județul Alba

stema alba

Localizare:

Judeţul Alba este situat în partea central-vestică din România în regiunea Transilvania şi se învecinează cu următoarele judeţe: Bihor şi Arad la nord-vest,  Hunedoara la sud-vest, Vâlcea la sud, Sibiu la est, Mureş la nord-est şi Cluj la nord.

Suprafaţă:

6.242 km²

Populaţie:

383.000 locuitori

Capitala (Reşedinţa):

Alba Iulia 58.700 locuitori

Religia:

Ortodoxă

Siglă maşini:

AB

Prefix telefonic:

0258 sau 0358

Municipii:

Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş

Oraşe:

Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureş, Teiuş, Zlatna

Drumuri principale:

E68(DN7) Sebeş-Simeria

E81(DN1) Turda-Sibiu

DN75 Ştei-Turda

DN74 Brad-Abrud-Alba Iulia

Alba Harta


Județul Alba

 

Relieful şi clima Judeţului Alba:

Judeţul Alba are un relief predominant muntos, format din Munţii Apuseni în partea de nord-vest (Munţii Bihorului, Muntele Mare, Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău) şi Munţii Şureanu. Cel mai înalt vârf este Vârful lui Pătru de 2.130 m înălţime. Podişul Transilvaniei predomină partea de est a judeţului. Clima în Judeţul Alba este mai răcoroasă cu precipitaţii bogate datorită formelor de relief înalte, dar în partea de est este mai caldă. Principalul râu care străbate judeţul este Mureşul cu al său bazin hidrografic şi mai mulţi afluenţi, urmat de râul Arieş. Unul dintre cele mai importante lacuri este Lacul Oasa situat la graniţa dintre judeţele Alba şi Sibiu în Munţii Şureanu din Carpaţii Occidentali. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com)

Flora, fauna şi atracţiile turistice din Judeţul Alba:

Flora şi fauna judeţului Alba sunt bogate cu numeroase specii de mamifere precum ursul brun, cerbul, mistreţul, căprioara, iepurele de camp, fazanul, lupul, râsul şi multe altele. Dintre cele mai importante atracţii turistice din Judeţul Alba sunt peştera gheţar de la Scărişoara, peştera Huda lui Papară, Cheile Râmeţului, Târgul de fete de pe muntele Găina (20 iulie în fiecare an) la 8 km de Avram Iancu, catedrala din Alba Iulia, cetăţile din Alba Iulia, Sebeş şi Aiud, dar mai ales marea varietate de trasee turistice montane numai bune pentru amatorii de drumeţii. Vizitează Judeţul Alba!


Drumeție pe Traseul Brâna Caprei din Munții Trascău, Județul Alba

Drumeție pe Traseul Brâna Caprei din Munții Trascău, Județul Alba


stema alba iulia Orașul Alba Iulia

Summary
Județul Alba e bogat în trasee montane, peșteri și peisaje
Article Name
Județul Alba e bogat în trasee montane, peșteri și peisaje
Description
O călătorie în Județul Alba este obligatorie dacă iubiți drumeţiile, peşterile, defileele sau relieful spectaculos. Gheţarul Scărişoara e cel mai frumos
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo